Blogger Widgets

19 September 2013

PUNCA KEK TIDAK MENJADI


KEK NAIK TIDAK SEKATA
  • Tepung yang dibancuh tidak sekata dengan bahan-bahan lain.
  • Suhu dalam ketuhar juga tidak panas sekata menjadikan kek tidak dibakar secara menyeluruh.
  • Suhu ketuhar mungkin terlalu panas.
  • bancuh melebihi tahap yang seharusnya tidak boleh melebihi setengah daripada ukuran loyang pembakar.
  • Pastikan bekas loyang pembakar anda sesuai dengan isi padu bancuhan.
KEK MENJADI BANTAT DAN BERAT
  • Telur yang digunakan mungkin terlalu kecil.
  • Kandungan udara tidak mencukupi sewaktu telur dan gula dipukul.
  • Sewaktu memukul tepung, kadar kelajuan tidak boleh terlalu laju.
  • Suhu ketuhar pula tidak boleh terlalu rendah.
  • Mentega , gula dan telur dipukul terlalu lama.
KEK MEREKAH
  • Suhu ketuhar terlalu panas.
  • Loyang pembakar tidak diletakkan di tengah-tengah ketuhar.
KEK TENGGELAM PADA BAHAGIAN TENGAH
  • Suhu ketuhar terlalu tinggi.
  • Kek tidak dibakar dalam tempoh yang seharusnya.
  • Lemak dan gula terlampau diputar.
  • Terlalu banyak serbuk penaik.
  • Penutup ketuhar sering dibuka.
  • Adunan terlalu cair.
BUAH-BUAHAN MENDAP KE BAWAH KEK
  • Adunan cair.
  • Buah-buahan tidak cukup kering.
  • Serbuk penaik terlebih.
  • Kek bergerak sebelum adunan set.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan