RESEPI PBS TINGKATAN 1- KUIH KETAYAP BELANG
Bahan-bahan ( 10-12 biji(bergantung kepada saiz) )
- *200g tepung gandum
- *400ml susu cair atau santan cair
- *1/4cmt esen vanilla
- *secubit garam
- *2 biji telur ayam
- *2cmb minyak masak
- pewarna
- minyak / butter untuk melengser kuali
- INTI INOVASI:
- Kastad jagung
Cara-cara
- Blend semua bahan bertanda hingga sebati dan tapis.
- Untuk belang- belang simpan 150ml adunan dan warnakan dengan warna kesukaan anda dan baki adunan gunakanuntuk mendadar.
- Lengserkan non stick pan gengan sedikit minyak...Mulakan dengan menuangkan adunan belang melintang pada kuali anda (saya masukkan dalam botol sos jer senang nak tuang buat belang/ strips)..biarkan hingga sedikit kering dan tuangkan adunan dadar. (tuang sedikit saja, jangan terlalu tebal nanti tak cantik).
- Dengan api perlahan biarkan hingga kering tapi jangan di terbalikkn. Angakat dan letakkan inti kastard jagung semasa masih panas, buat hingga habis dan hidangkan.
Selamat mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan