KEK NAIK TIDAK SEKATA
- Tepung yang dibancuh tidak sekata dengan bahan-bahan lain.
- Suhu dalam ketuhar juga tidak panas sekata menjadikan kek tidak dibakar secara menyeluruh.
- Suhu ketuhar mungkin terlalu panas.
- bancuh melebihi tahap yang seharusnya tidak boleh melebihi setengah daripada ukuran loyang pembakar.
- Pastikan bekas loyang pembakar anda sesuai dengan isi padu bancuhan.
KEK MENJADI BANTAT DAN BERAT
- Telur yang digunakan mungkin terlalu kecil.
- Kandungan udara tidak mencukupi sewaktu telur dan gula dipukul.
- Sewaktu memukul tepung, kadar kelajuan tidak boleh terlalu laju.
- Suhu ketuhar pula tidak boleh terlalu rendah.
- Mentega , gula dan telur dipukul terlalu lama.
- Suhu ketuhar terlalu panas.
- Loyang pembakar tidak diletakkan di tengah-tengah ketuhar.
KEK TENGGELAM PADA BAHAGIAN TENGAH
- Suhu ketuhar terlalu tinggi.
- Kek tidak dibakar dalam tempoh yang seharusnya.
- Lemak dan gula terlampau diputar.
- Terlalu banyak serbuk penaik.
- Penutup ketuhar sering dibuka.
- Adunan terlalu cair.
BUAH-BUAHAN MENDAP KE BAWAH KEK
- Adunan cair.
- Buah-buahan tidak cukup kering.
- Serbuk penaik terlebih.
- Kek bergerak sebelum adunan set.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan